2015. augusztus 14., péntek

Random ajánló #2



Minden pénteken valami random.
Hogy a hétvége ne maradjon el ajánló nélkül!
Legyen az film, étel, program, vagy csak valami szimpla dolog.

(Ez itt nem a reklám helye, de ami jó, az jó.)


Imádok alkotni, lényemnél fogva a művészet és a természetesség híve vagyok. A rajzolás önkifejezés, és nem kell hozzá se tehetség, se nagy tudás. Sokszor belefutok olyan rajzok alá írt kommentekbe, hogy „ezt én is meg tudnám csinálni!” vagy „ezt nevezed te rajzolásnak?”. Nem vagyok oda az ilyenért, már csak azért sem, mert ők is elkezdték valahol (vagy csak szimplán parasztok). Tetszik vagy sem, ha lepingálsz két pontot, meg egy ívet, és egy körrel bezárod, az már alkotásnak számít, hiába tud ilyen mosolygó fejet egy óvodás is rajzolni. Mindenki arra büszke, amit a saját értéke szerint fejlődésnek tekint, legyen az bármilyen nagyságrendű. Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor most Picasso vagyok, mert szerintem durván jót alkottam.

(Belemehetnék abba a véget nem érő vitába is, hogy mi számít művészeti alkotásnak és ki a művész, de nem pazarlom a karaktereket egy „Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?” szintű kérdéskörre).

Rajzolni nem azért kell, hogy mások elvárásainak eleget tegyél, hanem mert jól esik. Ha sikerül végre rengeteg gyakorlás után szimmetrikusan elkészítened egy női arcot – és örömujjongások közepette végigcigánykerekezed a lakást – az saját magadnak sikerélmény.

És ez egy hihetetlenül jó érzés.


Folyamatosan fejlődni, és magadat megdicsérni egy idő után már-már életvitelnek számít. Sőt, ha a most készült rajzokat évekkel később előveszed, rácsodálkozhatsz, hogy mennyit javult vizuális képességed. És önarcképed nem néz ki úgy, mintha részegen leültél volna orángutánt firkálni pár zsírkrétával…

Manapság úgyis annyian elfelejtik elismerni saját magukat (ez az egoizmus magasiskoláját művelőkre nem vonatkozik), és rengetegen nem tudják, milyen klassz dolog is ez. Minden ilyen vállon veregetés egy apró lépés saját magunk elfogadása felé!

Ha pedig ezeket a rajzokat másoknak is megmutatjuk, és mosolyogva-bólogatva, esetleg rácsodálkozva magasztalnak minket, az már az elismerés tetőfoka!

De egyébként is: blablabla. Elég a szóból!

Kezdj el rajzolni!

Jó hétvégét Mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése