2016. január 31., vasárnap

10 tipp a tavasz szerelmeseinek, avagy: Így éld túl a februárt

Január utolsó napján szembesülni a ténnyel, hogy még egy hónapot kell várni a tavaszra, nos, egészen lelombozó. Én ezt a hónapot mindig is a "túlélés időszakának" tartottam, hiszen ilyenkor már nem kell senkinek se a hó, se a fagy, főleg úgy, hogy ezeknek leginkább csak az utóhatását, vagyis a latyakot és a sarat kapjuk csak a csizmánkra. Főleg, amikor az egészet megfejeli természetanya egy kiadós esővel... Brrr.

Na mármost, mivel én jócskán optimista embernek tartom magam, és bár a február nem tartozik a kedvenceim közé, elhatároztam, hogy most nem fogom úgy túlélni ezt a hónapot, hogy csak vonszolom magam és sírok a március után. Összeszedtem 10 dolgot, amivel biztosan más tavaszmániásnak is könnyebben megy majd az évszakváltás utáni vágyakozás.


Avagy így éld túl a februárt:


1. Tervezz előre!

Ilyenkor alapvetően mást nem is nagyon tehetsz. Ha te az a fajta vagy, aki csak akkor szervez magának kinti programot, ha bejön a jó idő, akkor most ez a tervezés időszaka lesz. Mit, hol, mikor, kivel, mennyiért? Ha pedig tavaszi házfelújításra készülsz, jobb előre listázni a teendőket, felhívni a szakembereket, stb. Bármit is szeretnél tenni, azt egyelőre csak eltervezni tudod, de már ez is jó érzéssel tölthet el.



2. Csalogasd be a tavaszt az otthonodba!

Jácintot már lehet kapni, az enyém itt virul az ablakban. Nem is lehetne ennél nagyobb löketet adni a napnak, csodás látvány, az illata pedig mesés! Persze sok már dologgal is be lehet csempészni a tavaszi hangulatot a lakásba: cseréld le a téli dekorációt pasztell színekre, virágokra, sok-sok zöld színre (ami akár szobanövény is lehet), és ha nem tartod túl kislányosnak, még dekorpillangókat is tehetsz egy-egy helyre. Nekem mondjuk egész évben díszítik a szobámat, de hát én lepkemániás vagyok időtlen-idők óta, nincs rá más mentségem...
3. Csalogasd be a tavaszt a lelkedbe!

Nekem vannak kifejezetten olyan zenéim, amiket leginkább tavasszal hallgatok. Olyanok ezek, mint a karácsonyi dalok, hiszen azokat csak decemberben üvöltetjük max hangerőn (tisztelet a karácsony-mániás kivételnek, akik nyáron is szükségét érzik egy jéghideg limonádé mellett a Szürke patást dúdolni...). Szóval ezek a dalok mindig meghozzák a kedvem a tavaszhoz, és kicsit megnyugtatnak, hogy nemsokára szedegethetem a hajamból a cseresznyevirág szirmokat.

4. Kedveskedj magadnak!

Vegyél virágot, csak úgy, magadnak! Nem kell feltétlenül a drága virágüzletbe betérni (én nem egyszer kaptam spontán szívrohamot, amikor a félig hervadt fehér rózsát akarták rám sózni horribilis összegért). Ilyenkor gyakoriak a belvárosban fel-felbukkanó virágárus nénik, tőlük jó áron lehet szép csokrokat kapni. Nálunk van egy cuki néni, aki nem is ír ki árat, amennyit gondol az ember, annyit ad neki, és mindig gyönyörű virágai vannak.



5. Inspirálódj!

Pinterest, Lookbook, Tumblr, újságok, plakátok, vagy csak szimplán nézz körül a környezetedben. Már javában reklámozzák a tavaszi trendeket, akár öltözködésről, akár lakberendezésről legyen szó. Szerezz ötleteket utazáshoz, egészséges reggelikhez, nézz körül, milyen új arcápolók jelentek meg, mivel tudod felfrissíteni a téltől megfáradt bőrödet. Szívd magadba a közelgő tavasz illatát, és éledj újjá te is egy kicsit.

6. Állj meg egy pillanatra!

Néha észre se vesszük, hogy mi történik az idővel, amikor tavasz után áhítozunk. Az esőben vagy szeles napokon csak haladunk A-ból B-be, hogy minél előbb fűtött helységbe érjünk. Pedig már februárban is előfordul egy-egy tavaszt jelző madárszó vagy derengő napsütés. Ja, és szívjátok magatokba ezt a kevés D-vitamint, mert februárban elég gyakran betegszenek meg az emberek.



7. Tegyél rendet!

Jó, persze, tavaszi nagytakarítás, de most nem erre gondoltam. Vagyis csak részben. Ilyenkor már alig várom, hogy felvehessem a tavaszi cipőimet, de amikor pont beüt az első napos idő márciusban, persze hogy reggel keresgélem a dobozok között a tornacipőmet. Ezt megelőzve, tegyél rendet a lábravalók között, takarítsd meg őket, hogy felkészülten bújhass beléjük egy kellemes tavaszi reggelen. Ugyanezt megteheted a gardróboddal is, vagy a szobádban, hiszen annyi felesleges dolog gyűlik fel télen, nem árt egy kis frissítés.

8. Használj könnyű, virágos parfümöt!

A február ugyan még a télhez tartozik, de ki mondta, hogy nem lehet csalni? Én már előszedtem a tavaszi parfümömet, szóval néha, ha búskomor a reggelem, ebből fújok egy kicsit magamra, és mindjárt jobb lesz a kedvem. Nyugodtan használj könnyedebb illatokat, mert azok legalább a saját aurádban repítenek virágos mezőkre.

9. Csempéssz egy kis tavaszt a mindennapokba!

Lepj meg mindenkit és libbenj be a munkahelyedre vagy az iskolába tavaszi hangulatban. Lazán befont haj, virágos minták, világos anyagok, és persze egy kis mosoly. Tutira mindenkinek leesik majd az álla, amikor leveted a vastag téli kabátodat, és egy tavasz-tündér bújik ki belőle!



10. Check!

Avagy vezess naptárat, ahol minden este kipipálsz egy napot, és számolod, mennyi van még a következő hónapig. Apró öröm, de sokat számít. Nekem ez lóg az ágyam mellett, és már alig várom, hogy a márciusira cserélhessem:


Amúgy kiszínezhető mandala, szóval még meg is nyugtat. Az egész naptárat itt tudjátok letölteni!


Persze minden időszakot ki kell élvezni, és hogy ne bántsuk szegény februárt annyira, nevezzük el ezt a hónapot a készülődés időszakának! Nem csak karácsony előtt lehet ilyen, ha jön a kedvenc évszakod, de még legalább 30 napot kell rá várni, iktass be hasonló módszereket a túlélésre. Így elkerülheted a rossz kedvet, és felkészülten kezdhetsz bele egy új időszakba.


Szeretettel ölel,


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése