2015. február 3., kedd

A mai menü: stresszkezelés 3+1 fogásban

Érezted már úgy, hogy a semmiből egyszer csak kicsúszik a lábad alól a talaj, és képtelen vagy egyenesbe jönni? Igen? Most is??? Akkor állj meg egy pillanatra. Menj a fürdőszobába, moss arcot hideg vízzel vagy majszolj el egy nagy tábla csokit, és gyere vissza. Megvagy? Jó. Van egy jó hírem: túl vagy a nehezén.

Nem bírom a sztereotípiákat, mert mindenki más személyiség. De tény, hogy azok a dolgok, amikben örömünket leljük, vagy ellazítanak, esetleg felébresztenek pillanatok alatt, jó hatással vannak közérzetünkre. Egyszerű ez, de sokszor elfelejtjük alkalmazni. Egy nehéz időszakban, amikor a teendők és a kötelezettségek úgy zúdulnak ránk, mint egy márciusi hózápor, jó, ha nem felejtjük el ezeket.
Összeállítottam egy listát, mi az, ami engem felráz, vagy éppen megnyugtat. Mint mondtam, mindenkinek másra van szüksége, ezért ez inkább inspirációként hathat.

Előétel:

Egy kevés „Lesz@rom a világot”

A probléma: Istenem, amikor este hullafáradtan hazaérsz, és tudod, hogy még van otthon mit csinálni… Aztán megállsz az előszobában, ledobod a táskád, a cipőd, és kabátostul, mindenestül bezuhansz az ágyba. És 5 perc ténfergés után érzelmes búcsút veszel a pihe-puha párnádtól azzal az ígérettel, hogy nemsokára visszajössz hozzá… Ja, majd úgy 4 óra múlva.A megoldás: Ledobod a táskád, a cipőd, a kabátod, bezuhansz az ágyba, és elszundítasz. Úgy egy órára. Néha kell egy kicsit hosszabb pihi, főleg ha tudod, hogy még ezt meg azt meg kell csinálnod. Akinek van annyi lélekjelenléte, állíthat be ébresztőt (lehetőleg valami kellemes dallamot, amitől könnyebb az ébredés).
Főétel:

A kedvenc „Mindent bele - fogás, zene körettel”

A probléma: A legrosszabb, amikor nem tudod, mihez kezdj először. Lehet a könnyebbel indítani, hogy a végére maradjon a neheze, vagy fordítva… ki így, ki úgy. De igazából egyik se jó, ha közben nem érzed jól magad.


A megoldás: Max hangerőn a kedvenc zenéid egy csokorban. Jó dolog az ilyen alkalmakra tartani egy youtube lejátszási listát, és akkor nem kell állandóan visszaszlalomozni a gép elé. Aztán mehet minden bele: főzés közben hangosan énekelni és táncolni (ha egyedül vagy, úgy se hallja/látja senki, ha meg nem, akkor így jártak :D ), pakolás közben csokit majszolni (leporoltam a polcot – jutalomcsoki; felporszívóztam – jutalomcsoki; elmosogattam – két jutalomcsoki, és így tovább). Leülni egy kis időre, megnézni az üzeneteket, kicsit chatelni a haverokkal, meglesni, ki mit csinál Face-en. Befeküdni a kádba – már akinek van – és venni egy jó kis nyugtató fürdőt, vagy egy élénkítő zuhanyt – mindkettő hatásos tud lenni.
És úgy egyébként, mindent bevetni, hogy a munka mellett ne csak azt érezzük, hogy muszáj.


Desszert:

„Lélek- és szívmelengető” édességek

A probléma: Ha testileg és agyilag minden oké, de lelkileg még mindig nem vagyunk a szeren. Ezt sem szabad elfelejteni, mert aki lélekben boldog, testileg is az.


A megoldás: Amikor párosban vagy családilag vagyunk, egy jó beszélgetés mindig segít. Nem kell a globális felmelegedésről vagy az élet nagy problémáiról társalogni. Elég csak feltenni a fáradtan is egyszerű kérdést: „Milyen volt a napod?” Ha szűkszavúakkal van dolgunk, akkor meséljünk mi. Aki pedig egyedül van, hívja fel szeretteit telefonon, vagy Skype-on, esetleg chateljen velük. De igazán az tud jót tenni, ha olyannal beszélünk, akit rég láttunk. Főiskolai barátnő, távoli rokon. Még egy 5 perces beszélgetés is jó hatással lehet lelkünkre, mert ettől érezzük, hogy nem vagyunk egyedül.


Repeta: Ölelj meg valakit! Sokszor ez az, amire igazán szüksége van az embernek. Ha nincs melletted senki, ölelgess egy plüssmacit (ja, macit. Jó, hát kinek mi van az ágyán dísznek, lehet párna is :D ), vagy nézd meg a kedvenc filmed, vagy vicces videókat az interneten, és nevess hangosan! Had hallja a világ, hogy milyen jól érzed magad! :)


Bőséges menü, jóllakat, és kellően eltelít testileg - lelkileg. Most már bezuhanhatsz az ágyba.


Pincér, fizetek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése